PVC, TPO of roofing? Wij geven je deskundig advies

Welke dakdichting is voor jouw plat dak aangewezen? Kies je best voor PVC, TPO of roofing? De aangewezen materiaalsoort hangt af van verschillende factoren, zoals de dakopbouw, het voorziene budget, de gewenste levensduur, allerlei omgevingsfactoren, het dakgebruik,… Wij geven je graag advies op maat. Polydak heeft specifieke experts in huis voor al deze verschillende dakdichtingsmembranen.

offerte aanvragen

Hieronder vind je per materiaalsoort een korte toelichting.

PVC

PVC – languit polyvinylchloride – is een hoogpolymerische kunststof met thermoplastische eigenschappen. De dakbonen kunnen met dit materiaal homogeen aan elkaar gelast worden, zonder toevoeging van externe stoffen. Het lassen gebeurt met warme lucht. Dit dakdichtingsmateriaal gebruiken we zowel voor particuliere als industriële toepassingen.

Polydak behoort sinds de jaren ‘80 tot de absolute pioniers wat betreft het gebruik van PVC voor de dakdichting op platte daken. Wij introduceerden dit materiaal op de Belgische markt.

PVC garandeert een sterke prijs/kwaliteitsverhouding. De plaatsing kan bijzonder snel verlopen (tot 800 à 1200 m² per dag op een industrieel dak).

Uit ervaringen leren we dat je voor membraandikte van 1,5 mm mag rekenen op 25 à 30 jaar levensduur. Naarmate PVC ouder wordt, treedt de weekmaker in het materiaal uit, waardoor dit poreuzer wordt. Dit heeft als voordeel dat je de veroudering van het materiaal visueel goed kan opvolgen.

TPO

TPO is net als PVC een kunststof. In tegenstelling tot PVC bevat TPO geen weekmakers. Het materiaal is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is stijver, waardoor het extra technische expertise vraagt om correct te plaatsen.

Het materiaal heeft een langere levensduur dan PVC, onder andere door het ontbreken van een weekmaker. Dit maakt het materiaal ook extra ecologisch.

Roofing (bitumen)

Roofing is een traditioneel dakdichtingsmateriaal dat nog steeds intensief gebruikt wordt voor de dichting van platte daken. Het materiaal wordt met een vlam aangebracht. Bitumen is een stroperige vloeistof die overblijft na de raffinage van olie. De bitumineuze dakrollen van vandaag worden gemaakt met gemodificeerde bitumen. Deze modificatie zorgt veel betere fysische eigenschappen.